Come With Hope, Back With Success."

Thursday, August 16, 2012

Bersedialah...

Salam pertemuan. Apa khabar semua? Dikesempatan ini, cikgu ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua pelawat-pelawat blog Celiksains yang beragama Islam. Semoga anda semua sentiasa di dalam rahmat-Nya.Semoga anda semua dapat menjalani ibadah puasa dengan jayanya
.
Sekarang mungkin ada diantara calon-calon peperiksaan sedang berkira-kira tentang hasil yang akan diperolehi dari peperiksaan utama yang semakin hampir. Adakah membuahkan hasil atau tidak segala usaha yang dilakukan selama ini. Ada juga yang tidak yakin dengan diri sendiri hinggakan semangat mereka semakin menurun.


Kejayaan dan kegagalan kerap diperhitungkan. Bagi cikgu pula, jika anda telah membuat persedian yang TERBAIK kenapa anda perlu bimbang dan takut. Persediaan TERBAIK perlu disertakan dengan keyakinan tinggi dan tawakkal kepadanya
.

Terlalu banyak berfikir tentang kegagalan juga boleh mengurangkan motivasi diri anda. Jika anda mengalami perasan sebegini...bimbang, takut, risau, anda perlu dapatkan nasihat daripada ibubapa atau kaunselor anda. Perkara ini perlu dilakukan bagi membuang halangan-halangan yang boleh mengganggu tumpuan anda.

 

Cikgu berpendapat adalah lebih matang jika anda mempersoalkan tentang persediaan anda daripada memikirkan tentang kegagalan dan paling bahaya jika dibuai dengan angan-angan kejayaan. Bersedialah selengkapnya sebelum ke dewan peperiksaan. Jadikan keputusan percubaan anda sebagai sandaran dan penilaian untuk anda memperbaiki diri. Bertindaklah sebelum terlambat. Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna.

Gunakan masa bulan puasa ini untuk mentelaah dan mengulangkaji dengan sebaik mungkin. Satu kajian yang dilakukan oleh Pakar Perubatan Amerika Syarikat telah membuktikan puasa mempengaruhi darjah kecerdasan seseorang. Ujian perbandingan ke atas sekumpulan orang yang kerap berpuasa dan tidak berpuasa menunjukkan mereka yang berpuasa memperolehi skor markah lebih tinggi. Jangan anda persiakan peluang di bulan yang mulia ini. Mulakan langkah anda segera.
Cikgu Nordin