Come With Hope, Back With Success."

Saturday, March 31, 2012

Pemerhatian Vs Inferens

Selamat bersua lagi di laman celiksains.blogspot.com/. Keputusan SPM telah diketahui... pelbagai gelagat calon dapat dilihat sebaik sahaja melihat keputusan masing-masing. Debaran menanti keputusan sudah semakin dilupakan... kini sedang pening kepala memilih hala tuju berbekalkan keputusan yang diperolehi. Jika tersalah pilih tentu menyesal tak sudah.

Jika anda menduduki peperiksaan SPM tahun ini..semua hal berkenaan mungkin tidak begitu penting bagi anda. Apa yang lebih utama ialah mengatur strategi dan berusaha dengan gigih bagi memperolehi keputusan yang diharapkan.

Pada slot kali ini, Cikgu akan berbincang tentang sepasang kemahiran proses iaitu membuat pemerhatian dan membuat inferens. Kedua-dua kemahiran proses ini sememangnya tidak asing bagi calon-calon Sains SPM. Mungkin anda beranggapan kedua-duanya adalah mudah. Daripada pengalaman Cikgu, sebenarnya ramai yang keliru untuk membezakan dua kemahiran proses ini. Ditanya pemerhatian, dijawab inferens begitu juga sebaliknya.


Cuba anda lihat contoh ujikaji di atas. Boleh anda nyatakan ketiga-tiga pembolehubah yang terlibat? Jika anda dapat nyatakan dengan tepat...anda hebat! Pembolehubah MN ialah Kehadiran garam atau kehadiran bendasing. Pembolehubah BB ialah Bacaan takat didih air. manakala pembolehubah ML ialah isipadu air.
Boleh anda berikan pemerhatian dan inferens? Jawapannya ialah takat didih air dalam bikar (b) lebih tinggi berbanding takat didih air dalam bikar (a). Inferens pula ialah Kehadiran garam atau kehadiran bendasing menyebabkan takat didih air meningkat. Perlu diingat, jika soalan 1 dan 2 adalah jenis merujuk antara satu sama lain maka jawapan kedua mesti selari dengan jawapan pertama. Maksudnya jika pemerhatian yang anda beri dalam bentuk perbandingan, inferens juga mesti dalam bentuk perbandingan kerana soalan inferens merujuk kepada soalan pemerhatian.

Jika anda memberikan jawapan yang terbalik, ini menunjukkan anda masih tidak memahami apa yang dikatakan pemerhatian dan inferens. Ada juga calon yang menulis hipotesis bagi menjawab soalan inferens. Berhati-hatilah ketika menjawab soalan. Jawab apa yang diminta bukan menjawab apa yang anda tahu.. Hingga berjumpa lagi. Selamat belajar.
Cikgu Nordin