Come With Hope, Back With Success."

Wednesday, May 23, 2012

Kesungguhan..

Salam pertemuan. Siapakah anda? mungkin soalan sebegini jarang sekali ditanyakan kepada anda. 

Seorang pegawai polis tentunya akan menjalankan tugasnya dengan penuh disiplin dan amanah. Seorang doktor perubatan pula akan bertugas di hospital disertai kepakaran yang ada padanya. Seorang guru pula tidak jemu-jemu mendidik anak bangsa dengan satu tujuan untuk melihat anak muridnya menempa kejayaan. Seorang jaga sekolah tidak jemu-jemu meronda, berjaga, memeriksa kawasan sekolah demi menjamin keselamatan sekolah dan harta bendanya. Pemandu bas akan bangun awal.. menghantar pelajar-pelajar ke sekolah dan menghantar ke rumah ketika waktu balik. Ibu dan bapa bekerja dengan bertungkus lumus bagi mencari rezeki dalam membesarkan anak-anaknya agar menjadi orang yang berguna satu hari kelak.

Anda sebagai pelajar tentunya wajib menjalankan tugas anda sebagai pelajar. Anda tidak diminta untuk menjalankan tugas lain yang tidak bersangkutan dengan status anda. Jika anda lari dari tanggungjawab sebenar anda...maka tujuan anda ke sekolah boleh dipertikai oleh pihak lain. Kesungguhan anda menjalankan tugas anda sebagai seorang pelajar sebenarnya boleh diperhatikan.

Contoh di bawah dapat menggambarkan dengan jelas kesungguhan anda memenuhi tanggungjawab sebagai seorang pelajar...Renungkanlah.Semoga berjumpa lagi.